Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Πληρώστε τώρα και τα λάθος χαράτσια της ΔΕΗ.

 Η ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: ΤΟ 2012 ΟΙ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΕ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΩΣ ΤΙΣ 20/01 - ΠΟΙΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΗ - ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
Παρατείνεται από τις 40 στις 80 ημέρες η προθεσμία για πληρωμή του λογαριασμού χωρίς να γίνει διακοπή ρεύματος

Απίστευτο εμπαιγμό
επιφυλάσσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εις βάρος εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών που... καλούνται αυτές τις μέρες να πληρώσουν, άδικα, υπέρογκα ποσά Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Κτισμάτων για το 2011, λόγω τραγικών λαθών στα στοιχεία της ΔΕΗ στον υπολογισμό των οφειλών! Όπως αποκαλύπτεται σήμερα η... διορθωτική εγκύκλιος που προτίθεται να εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών δεν προβλέπει καμία μείωση στις υπέρογκες χρεώσεις μέχρι και τις αρχές Μαρτίου του 2012!

Σύμφωνα με πληροφορίες, με τη νέα εγκύκλιο, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα διευκρινίζει ότι όλοι οι φορολογούμενοι πρέπει να πληρώσουν κανονικά στο σύνολο τους και τις δύο δόσεις του Ειδικού Τέλους του 2011, όπως αυτές έχουν υπολογιστεί με βάση τα στοιχεία που είχε στη διάθεση της η ΔΕΗ στις 17 Σεπτεμβρίου 2011! Δηλαδή, ακόμη κι αν τα ποσά που πρέπει να καταβληθούν είναι λανθασμένα, οι αδίκως χρεωμένοι φορολογούμενοι θα κληθούν να τα εξοφλήσουν κανονικά υπό την απειλή της διακοπής της ηλεκτροδότησης!

Στην εγκύκλιο θα αναφέρεται ότι τα επιπλέον ποσά με τα οποία θα χρεωθούν οι καταναλωτές της ΔΕΗ για το 2011, λόγω λαθών στις τιμές ζώνης ή στον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων ή στους συντελεστές παλαιότητας, εφόσον διορθωθούν, θα συμψηφιστούν με το χαράτσι του 2012, για το οποίο οι πρώτοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος θα αρχίσουν να αποστέλλονται από τον προσεχή Μάρτιο!

Με την ίδια εγκύκλιο το υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσει να χρυσώσει το χάπι στους φορολογουμένους καθώς θα τους γνωστοποιήσει ότι το χρονικό διάστημα που απαιτείται να παραμείνει απλήρωτο το «χαράτσι», ώστε να δοθεί εντολή διακοπής της ηλεκτροδότησης, αυξάνεται από 40 σε 80 ημέρες!

Διαδικασίες διόρθωσης

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών θα ρυθμίζει τις διαδικασίες με τις οποίες θα γίνουν οι διορθώσεις στα λανθασμένα στοιχεία υπολογισμού του Ειδικού Τέλους που αναγράφονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, θα επεκτείνει την εφαρμογή του μειωμένου Ειδικού Τέλους των 0,5 ευρώ ανά τ.μ. ή την πλήρη απαλλαγή και σε άλλες ευπαθείς ομάδες θα προβλέπει διακανονισμούς για όσους δεν μπορούν να εξοφλήσουν το Τέλος μόνο σε 2 δόσεις καθώς και ρυθμίσεις για βιομηχανίες, βιοτεχνίες και αγρότες.

Οι λεπτομέρειες των ρυθμίσεων που θα γίνουν προβλέπουν:

1. Διορθώσεις λαθών στον υπολογισμό του Ειδικού Τέλους και μείωση των «φουσκωμένων» επιβαρύνσεων: Τα λάθη στις τιμές ζώνης, στα τετραγωνικά μέτρα και τους συντελεστές παλαιότητας θα δοθεί η δυνατότητα να διορθωθούν με την ακόλουθη διαδικασία:
Η ΔΕΗ θα στείλει σε όλους τους δήμους της χώρας τις ηλεκτρονικές καταστάσεις με τα στοιχεία υπολογισμού του Ειδικού Τέλους του έτους 2011 που έχει στα δικά της αρχεία.
Οι πολίτες που έχουν διαπιστώσει λάθη στον υπολογισμό του Ειδικού Τέλους θα πρέπει να προσέλθουν στις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων πιθανότατα στα ΚΕΠ, για να προβούν στις αναγκαίες διορθώσεις των λανθασμένων στοιχείων. Για το σκοπό αυτό, θα δοθεί στους πολίτες η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για διόρθωση στους αρμόδιους δήμους μέχρι τις 20-1-2012.
Οι υπηρεσίες των δήμων που θα αποδεχθούν τα διορθωμένα στοιχεία που θα τους υποδείξουν οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποστείλουν μέχρι τις 27-1-2012 τις καταστάσεις με τα διορθωμένα στοιχεία στη ΔΕΗ, η οποία με τη σειρά της θα πρέπει να τις αποστείλει στη ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών για να τις ελέγξει ως προς τις τιμές ζώνης. Εφόσον η ΓΓΠΣ εντοπίσει λάθη σε τιμές ζώνης θα πρέπει να διορθώσει τις καταστάσεις και να ενημερώσει για τις διορθώσεις αυτές τους αρμόδιους δήμους. Στη συνέχεια πρέπει να διαβιβάσει τις καταστάσεις στη ΔΕΗ το αργότερο μέχρι τις 10-2-2012.
Έχοντας πλέον στο αρχείο της τα σωστά στοιχεία για τον υπολογισμό του Ειδικού Τέλους, η ΔΕΗ θα επανυπολογίσει σωστά τα ποσά. Εφόσον προκύπτει ποσό Τέλους χαμηλότερο από το αρχικά υπολογισθέν, η επιπλέον διαφορά με την οποία χρεώθηκε ο καταναλωτής θα αφαιρείται από το ποσό του Ειδικού Τέλους του 2012! Σε κάθε περίπτωση που θα προκύπτει σε λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος με Ειδικό Τέλος έτους 2012 αρνητική διαφορά (λόγω αφαίρεσης ποσού Ειδικού Τέλους έτους 2011) το ποσό θα επιστρέφεται από τη ΔΕΗ στον καταναλωτή.

2. Αντιμετώπιση περιπτώσεων αναπήρων και βαριά ασθενών πολιτών: Η ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση προβλέπει σημαντικά μειωμένη επιβάρυνση της τάξεως των 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο μόνο για τους ολικώς τυφλούς και τους έχοντες βαριές κινητικές αναπηρίες σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%. Με τη νέα ρύθμιση θα προβλέπεται Ειδικό Τέλος 0,5 ευρώ ανά τ.μ. και για τις ακόλουθες περιπτώσεις:
για όλους ανεξαιρέτως του αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω
για τα πρόσωπα που, ανεξαρτήτως ποσοστού αναπηρίας, παρουσιάζουν νοητική αναπηρία, σύνδρομο Down, αυτισμό και εγκεφαλική παράλυση, καθώς και για τα πρόσωπα που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη, όπως για παράδειγμα οι λοιποί νεφροπαθείς, οι καρκινοπαθείς κ.ά.

3. Αντιμετώπιση λοιπών περιπτώσεων ευπαθών ομάδων: Θα προβλεφθεί διαδικασία υπαγωγής σε καθεστώς μειωμένου Ειδικού Τέλους ή πλήρους απαλλαγής και για άλλες ευπαθείς ομάδες, όπως άνεργοι, άποροι ή ανήμποροι ή ακόμη και για ατομικές περιπτώσεις. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ζητούν την υπαγωγή τους μετά από έλεγχο, ο οποίος θα διενεργείται από τριμελείς επιτροπές που θα συσταθούν στις εφορίες. Η επιτροπή της κάθε εφορίας θα αποτελείται από έναν εφοριακό υπάλληλο, έναν κοινωνικό λειτουργό του αρμόδιου δήμου και έναν αστυνομικό.
Οι τριμελείς επιτροπές των ΔΟΥ θα εξετάζουν επί της ουσίας τα αιτήματα διασταυρώνοντας, με πληροφορίες από άλλες δημόσιες υπηρεσίες το εάν είναι αληθή τα όσα υποστηρίζουν οι αιτούντες. Σε όσες περιπτώσεις οι επιτροπές εξακριβώνουν ότι πρόκειται για άτομα που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν θα αποφαίνονται την υπαγωγή τους σε καθεστώς σημαντικά μειωμένου Τέλους ή την πλήρη απαλλαγή τους ή διακανονισμό αποπληρωμής σε πολλές δόσεις.

4. Αύξηση χρονικού διαστήματος μη πληρωμής-περιπτώσεις αδυναμίας καταβολής: Σε περίπτωση μη καταβολής του Ειδικού Τέλους η ηλεκτροδότηση δεν θα διακόπτεται μέχρι να περάσουν 80 μέρες από την ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού, αντί 40 που προβλέπει σήμερα ο νόμος. Επίσης, η ηλεκτροδότηση δεν θα διακόπτεται εάν υπάρχει αποδεδειγμένη αδυναμία καταβολής του Ειδικού Τέλους.

5. Ρυθμίσεις για βιομηχανίες, αγρότες: Αν σε λογαριασμό με τιμολόγιο βιομηχανικής ή γεωργικής χρήσης έχει επιβληθεί Ειδικό Τέλος, ο δικαιούχος της απαλλαγής θα προσκομίζει τα δικαιολογητικά που προβλέπει ήδη ο νόμος μαζί με βεβαίωση της ΔΕΗ ότι τη 17η-9-2011 η συγκεκριμένη παροχή αφορούσε βιομηχανικό ή γεωργικό τιμολόγιο.

6. Δυνατότητες διακανονισμών: Στις περιπτώσεις που έχει συμφωνηθεί διακανονισμός μεταξύ της ΔΕΗ και του καταναλωτή, ο διακανονισμός αυτός θα επεκτείνεται και στο Ειδικό Τέλος. Δηλαδή θα δίδεται η δυνατότητα στον πολίτη να εξοφλήσει το Τέλος σε περισσότερες των 2 δόσεων. Σε περιπτώσεις που καθίσταται αναγκαίος ο διακανονισμός για την αποπληρωμή λογαριασμού που περιλαμβάνει Ειδικό Τέλος, η ΔΕΗ θα προβαίνει και σε αυτή την περίπτωση σε μια τέτοια ρύθμιση για την εξόφληση και του Τέλους σε πολλές δόσεις.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν. ΧΟΥΝΤΗ: «Μην κόβετε το ρεύμα σε όσους χρωστούν φόρους»

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ η ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα σε κανέναν πολίτη που δεν πληρώνει το φόρο αλλά πληρώνει το λογαριασμό του ηλεκτρικού, απαντάει ο Γερμανός επίτροπος Ενέργειας, Γκίντερ Εντινγκερ στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Χουντή. Στην απάντησή του τονίζει ότι «οι διατάξεις σχετικά με την καθολική υπηρεσία γεννούν σαφή υποχρέωση των κρατών-μελών και παρέχουν στους οικιακούς καταναλωτές το δικαίωμα να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια. Η οδηγία δεν περιέχει διατάξεις που να εξαρτούν το δικαίωμα αυτό από την κατάσταση του νοικοκυριού ή των μεμονωμένων μελών του όσον αφορά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις». Και καταλήγει σημειώνοντας ότι αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για τους ευάλωτους καταναλωτές.

(Ε.Τ. 25/11/2011 – ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ)
Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης