Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Ο πολύς πατριωτισμός βλάπτει;

Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Παρίσης
Πριν από ένα δεκαπενθήμερο, στις 5/5/11, δημοσίευσα σ’ αυτό το ιστολόγιο, την εργασία του αγαπητού φίλου Αθαν. Επισκόπου, Καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, με τίτλο: Η κατάσταση της Ελληνικής Γλώσσας

Οι θέσεις που εκφράζει ο κ. Επίσκοπος στην εργασία του αυτή δεν ήταν δυνατόν να περάσουν απαρατήρητες από τους αναθεωρητές κάθε εθνικού, είτε αφορά την ιστορία, είτε τη γλώσσα, είτε οποιαδήποτε έκφραση πατριωτισμού. Αυτή τη φορά η επίθεση ήρθε από την κ. Άννα Φραγκουδάκη (γνωστή από τη συμπόρευσή της με την άλλη εκπρόσωπο του αναθεωρητισμού κ. Θάλεια Δραγώνα). Σε άρθρο της στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (14/5/11) με τίτλο “Ο πολύς… πατριωτισμός” διαπιστώνει (!) ότι “ο «πολύς πατριωτισμός» βλάπτει”.


Η κα Φραγκουδάκη αμφισβητεί ακόμη το δικαίωμα κάποιου να εκφράζει τη γνώμη του. Γράφει (με κάποια δόση υπεροψίας και σνομπισμού): «Υπάρχει μια ομάδα πανεπιστημιακών, αν έχω καταλάβει καλά Ελλήνων και ελληνικής καταγωγής, που εργάζονται σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Μολονότι οι περισσότεροι ανήκουν σε θετικές επιστήμες, διακινούν συχνά κείμενα για ιδεολογικά θέματα, με ρητορική επωδό ότι η ελληνικότητα κινδυνεύει, επειδή στην Ελλάδα επικρατεί «ανθελληνισμός». Ένα πρόσφατο αφορά τον κίνδυνο εξαφάνισης της ελληνικής γλώσσας από τη «βάναυση επιρροή» της αγγλικής, γραμμένο από έναν μεταξύ των ολίγων εντόπιων πανεπιστημιακών της ομάδας, από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και με ειδικότητα χωρίς καμία σχέση με τη γλώσσα.»

Κλασσική «δημοκρατική» αντίληψη όλων των ομοϊδεατών της: «όποιος δεν συμφωνεί μαζί μας οφείλει να.. το βουλώνει. Δεν δικαιούται να ομιλεί.» Κάποτε έκλειναν σε ψυχιατρεία όσους είχαν αντίθετη άποψη.

«Η κ. Φραγκουδάκη θεωρεί πως κάθε αναφορά σε πατρίδα, πατριωτισμό και έθνος είναι συντηρητική, δεξιά και, σχεδόν, φασιστική πολιτική.» γράφει  ο γνωστός φιλόλογος, συγγραφέας και κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος (ΤΑ ΝΕΑ, 19/2/99, «ΤΡΙΤΗ ΑΠΟΨΗ Ζήτω τα γιούχα»).

Εις ότι φορά στην «ομάδα πανεπιστημιακών» στην οποία αναφέρεται η κα Φραγκουδάκη, η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό βήμα διαλόγου  (Hellenic Professors and PhDs Electronic Forum) με περίπου 5.000 μέλη, στο οποίο κατατίθενται απόψεις και ανταλλάσσονται  χρήσιμες πληροφορίες και θέσεις. Στο φόρουμ αυτό δεν μετέχουν μόνον Έλληνες του εξωτερικού αλλά και, κυρίως, του εσωτερικού. Η κα Φραγκουδάκη επιδιώκει να δώσει την εντύπωση ενός ύποπτου δικτύου που περίπου κινδυνολογεί για την ελληνικότητα, κά.

Είναι δεδομένο ότι κάθε εθνική-πατριωτική έκφραση θα αντιμετωπίζει την αντίδραση των αναθεωρητών οι οποίοι θα επιδιώκουν την ενοχοποίηση του πατριωτισμού. Θα μας βρίσκουν όμως απέναντι. Απέναντι σε όλους αυτούς «οι οποίοι σε βιβλία και άρθρα τους χαρακτηρίζουν φασίστες τον Ελύτη, τον Εγγονόπουλο και τον Εμπειρίκο γιατί μιλούν για πατρίδα και ελληνική γλώσσα και εθνικιστή τον Σεφέρη!» (Κώστας Γεωργουσόπουλος (ΤΑ ΝΕΑ, 19/2/99). Και να γνωρίζουν ότι οι ΕΛΛΗΝΕΣ είμαστε πολλοί – και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης