Σάββατο 21 Μαΐου 2011

ΕΛΛΗΝΟ-ΡΩΣΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Πραγματοποιήθηκε χθες (17-5-2011) σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, συνέδριο για την ευρωπαική ασφάλεια, υπό την συνδιοργάνωση των ΥΠ.ΕΞ. Ρωσίας και Ελλάδος.

Είναι το πρώτο συνέδριο για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια που συνδιοργανώνεται από δύο ευρωπαικά Υπουργεία Εξωτερικών, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη δραστηριοποίηση, τόσο της Ελλάδας (προεκτατικά και της Κύπρου, που έχει επιδείξει ζωηρό ενδιαφέρον) όσο και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε αυτό τον τομέα καθώς και τη βούληση και των δύο χωρών υπέρ της ενίσχυσης της ασφάλειας στην Ευρώπη.

Η ρωσική αντιπροσωπεία (ομιλητές) ήταν σε υψηλό επίπεδο, με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο, ο οποίος τόνισε τις ρωσικές πρωτοβουλίες για μια νέα αρχιτεκτονική στην ασφάλεια, που πρέπει να καλύπτει ολόκληρη την γηραιά ήπειρο.

Από πλευράς του, ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ. Δημήτρης Δρούτσας, τόνισε μεταξύ άλλων: ”Θα ήθελα να επικεντρωθώ στον μοναδικό χαρακτήρα αυτού του Συνεδρίου.

Το Συνέδριο για την Ευρωπαϊκή ασφάλεια δίνει συνέχεια σε μία πρωτοβουλία που πήρε η Ελλάδα, ως Προεδρία του ΟΑΣΕ το 2009, για έναν διάλογο για ένα νέο σύστημα ασφάλειας στην Ευρώπη.  Μία πρωτοβουλία της Ελλάδας, η οποία έγινε γνωστή διεθνώς ως «Διαδικασία της Κέρκυρας».

Το γεγονός ότι το σημερινό Συνέδριο για ένα τόσο σημαντικό και ευαίσθητο θέμα διοργανώνεται από κοινού με τη Ρωσία, αποδεικνύει τις στενές σχέσεις και την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών μας, Ελλάδας και Ρωσίας.

Το Νέο Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ υπογράμμισε την σημασία που αποδίδει η Συμμαχία στην ανάπτυξη της στρατηγικής εταιρικής της σχέσης με την Ρωσία, καθώς και στη συνεργασία με άλλους διεθνείς παίκτες.

Κατά τον ίδιο τρόπο, στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας το 2010, τα 29 Κράτη Μέλη του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας συμφώνησαν να ενισχύσουν το έργο του Συμβουλίου σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της Πυραυλικής Άμυνας και της διασφάλισης της σταθερότητας στο Αφγανιστάν.

Η υπογραφή της νέας συνθήκης START μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και η δημιουργία της Διμερούς Προεδρικής Επιτροπής Ηνωμένων Πολιτειών –  Ρωσίας, σηματοδότησαν σημαντικά νέα βήματα προς την εδραίωση του συνεργατικού αυτού πνεύματος, αντικατοπτρίζοντας τις ανάγκες που προκύπτουν από την σημερινή πραγματικότητα”.

Αξίζει να σημειωθεί πως την τελική σύνοψη και τα συμπεράσματα, διετύπωσε στην καταληκτική ομιλία του συνεδρίου, ο καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και συνεργάτης του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. Μάνος Καραγιάννης.

Το αλίευσα ΕΔΩ http://nationalpride.wordpress.com/2...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης