Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Συνομιλούμε με Καντάφι αλλά σχεδιάζουμε αναγνώριση εξεγερμένων!

Η Ελλάδα ετοιμάζεται ν’ αποστείλει πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια στη Βεγγάζη και να παραλάβει από εκεί τραυματίες. Ταυτοχρόνως, θα μεταβούν εκεί και ορισμένοι διπλωμάτες, με στόχο να έρθουν σ επαφή με την εκπροσώπηση των εξεγερθέντων, το Εθνικό συμβούλιο της Λιβύης. Κι ενώ αυτό μεταφράζεται σε διαδικασία αναγνώρισής τους, σαν την «νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης», η χώρα μας εξακολουθεί να έχει πρεσβεία στην Τρίπολη και μάλιστα χωρίς να έχει προετοιμαστεί να την εγκαταλείψει, καθώς οι διμερείς επαφές με το καθεστώς Καντάφι, συνεχίζονται.
«Άλλες τρεις χώρες, η Ισπανία, η Δανία και η Ολλανδία, αναγνώρισαν το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο» το οποίο έχουν ιδρύσει οι λίβυοι αντικαθεστωτικοί που αγωνίζονται για την ανατροπή του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στη Λιβύη, δήλωσε χθες, εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών σε δημοσιογράφους στη Ρώμη.
Ο Μαχμούντ Σάμαμ προσέθεσε στις δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους κατά τη σύνοδο της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη που διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών στη Ρώμη ότι οι εξεγερμένοι έχουν χρήματα για να καλύψουν μόνον τις άμεσες ανάγκες τους σε τρόφιμα, δημόσιους μισθούς και φάρμακα ως το τέλος του Μαΐου και προσέθεσε ότι χρειάζονται άμεσα χρηματοδότηση 2-3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Παράλληλα και άλλος εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών, ο Τζαλάλ αλ Γκάλαλ ανακοίνωσε σήμερα από τη Βεγγάζη ότι οι τρεις αυτές χώρες αναγνώρισαν το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο και σημείωσε ότι ο αντιπρόεδρός του “Άμπντελ Χάφεζ Γόγκα είναι εξαιρετικά χαρούμενος” γι’ αυτό. Ωστόσο πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Ισπανίας δήλωσε λίγο αργότερα ότι η Ισπανία δεν έχει αλλάξει τη θέση που έχει πάρει απέναντι στους λίβυους αντικαθεστωτικούς, δηλαδή ότι το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο είναι “επίσημος διαπραγματευτικός εταίρος“.
Εκπρόσωποι της ισπανικής κυβέρνησης και διπλωμάτες έχουν συναντηθεί με το συμβούλιο των αντικαθεστωτικών τις τελευταίες εβδομάδες. “Εξακολουθούμε να έχουμε πρεσβεία στην Τρίπολη“, συμπλήρωσε η πηγή του ισπανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Παράλληλα η Δανία διέψευσε ότι αναγνώρισε το πολιτικό όργανο των λίβυων αντικαθεστωτικών, όπως άλλωστε και η Ολλανδία. “Δεν κάναμε βήματα για να αναγνωρίσουμε επισήμως το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο” της Λιβύης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Δανίας Γιαν Έλερμαν Κινγκόμπε.
Υπάρχει μια προθυμία να έχουμε διάλογο (με το συμβούλιο αυτό), αλλά δεν υπάρχει καμία επίσημη αναγνώριση“, προσέθεσε, σημειώνοντας ότι η Δανία θεωρεί το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο “έναν κατάλληλο εταίρο για διάλογο” και έχει διορίσει απεσταλμένο του για να εξετάσει τις δυνατότητες για τη σύναψη σχέσεων με τους αντικαθεστωτικούς της Βεγγάζης.Τέλος εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ολλανδίας διέψευσε κι αυτός ότι η χώρα του αναγνώρισε τους λίβυους αντικαθεστωτικούς. “Αυτό είναι εσφαλμένο“, δήλωσε ο Βαρντ Μπεζέμερ σε δηλώσεις που έκανε από τη Ρώμη.”Η Ολλανδία δεν τους έχει αναγνωρίσει“, προσέθεσε.
Μέχρι σήμερα μόνον η Γαλλία, η Ιταλία, το Κατάρ και η Γκάμπια έχουν αναγνωρίσει επισήμως το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο που εδρεύει στη Βεγγάζη ως νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού στη θέση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι που βρίσκεται στην εξουσία περισσότερο από 40 χρόνια.
Το αλίευσα ΕΔΩ http://e-dragoumanos.gr/?p=12117
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης