Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Η Τουρκία θα φτιάξει τη δική της NASA

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Μεταφορών της Τουρκίας επεξεργάζεται το νομικό πλαίσιο για τη δημιουργία κρατικού οργανισμού στα πρότυπα της Αμερικανικής ΝΑSΑ.

Ο οργανισμός αυτός θα ονομάζεται   «Türkiye Uzay Kurumu (TUK)» και θα είναι υπεύθυνος για όλες τις εξελίξεις που αφορούν στο διάστημα, όπως διαστημικά σκάφη, πύραυλοι φορείς, εξερευνήσεις κλπ.

Σχετική πηγή : ulasimonline

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του  2001 το  Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της χώρας  αποφάσισε την ίδρυση Εθνικής Διαστημικής Υπηρεσίας, μετά από εισήγηση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Είναι γνωστά τα μεγαλεπήβολα σχέδια της Τουρκίας. Αυτά χαρακτηριστικά αποτυπώνονται στις δηλώσεις του Ερντογάν τον Οκτώβριο του 2010, οι οποίες έγιναν με αφορμή την ολοκλήρωση του πρώτου δορυφόρου του συστήματος GozTurk : «Βάζουμε τέλος στην εξάρτησή μας από το εξωτερικό για την κατασκευή ειδικών πολεμικών μηχανών» είπε και πρόσθεσε πως «πλέον η Τουρκική αμυντική βιομηχανία μπορεί να θεωρηθεί ως ικανός παίκτης στη διεθνή σκηνή».

Εκτός από τους επικοινωνιακούς δορυφόρους που κατά καιρούς έχουν θέσει σε τροχιά , TURKSAT 1B/1C/2A/2B/3A – πλέον δεν είναι όλοι σε λειτουργία -, έχουν σχεδιάσει ένα σύστημα  δορυφόρων παρατήρησης γης υπό την ονομασία GozTurk.

Το σύστημα αποτελείται από έξι δορυφόρους, κατασκευάζεται από την Τουρκική εταιρεία Aselsan σε συνεργασία με την Telespazio της Finmeccanica, έχει συνολικό κόστος 250 εκατ. ευρώ περίπου και θα καλύπτει τις ανάγκες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) και της ΜΙΤ.

Πιστεύεται ότι θα καλύπτει περιοχές από το Ιόνιο και την Αδριατική έως την Κεντρική Ασία. Ο πρώτος δορυφόρος της σειρά θα τεθεί σε τροχιά το 2012, αναμένεται να  μεταδίδει εικόνες υψηλής ευκρίνειας, με διακριτική ικανότητα μικρότερη του ενός τετραγωνικού μέτρου.

Σύμφωνα με τις κατά καιρούς δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων, ο δορυφόρος θα χρησιμοποιηθεί εκτός των άλλων για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών και της λαθρομετανάστευσης, ενώ αναμένεται να μειώσει την εξάρτηση της Τουρκίας από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ όσον αφορά στις επιχειρήσεις της χώρας κατά των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Παράλληλα, η Τουρκία το 2003 εκτόξευσε στο διάστημα τον πρώτο μίνι δορυφόρο τηλεπισκόπησης, κρατικής χρηματοδότησης που σχεδίασαν και κατασκεύασαν Τούρκοι μηχανικοί (TUBITAK UZAY).

Ο δορυφόρος ονομάζεται BILSAT-1, έχει δυνατότητα κάλυψης 600 km, διακριτική ικανότητα 12 μέτρων και χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, στον αγροτικό τομέα, τη διαχείριση φυσικών καταστροφών και για θέματα κτηματολογίου.

Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού την παρούσα περίοδο εξελίσσουν – κατασκευάζουν τον RASAT ο οποίος αποτελεί εξελιγμένη έκδοση του BILSAT.

Rasat

Και εδώ, όπως άλλωστε κάνει σε όλους τους τομείς, φαίνεται καθαρά ότι η Τουρκία  θέλει να αποκτήσει τεχνογνωσία  στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας.

Η Τουρκία δεν μένει σε μακροχρόνιους – μακρόπνοους σχεδιασμούς που σκοπό έχουν την τακτοποίηση “κάποιων” το μοίρασμα της πίτας στους “ημέτερους” τις θέσεις εργασίας και όλα τα ευτράπελα που αποτελούν γνωστή πρακτική στη χώρα μας για πολλές δεκαετίες.

Η Τουρκία προχωράει, εμπλέκει την αμυντική της βιομηχανία σε ΟΛΑ τα προγράμματα των ΤΕΔ, από φυσίγγια μέχρι τεχνολογίες αιχμής με αντικειμενικό σκοπό να αποκτήσει δυνατότητες  που θα της προσδώσουν ανάλογο ειδικό βάρος στην διεθνή γεωπολιτική σκηνή.enstolos.blogspot.com

fox2e-mag

Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης