Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Οι τελευταίες προσπάθειες Καντάφι και οι ξένες υπηρεσίες


Ο Αχμέντ Καντάφ-Εντάμ, ξάδελφος και πιστός σύμβουλος για τις αραβικές υποθέσεις του Μουαμάρ Καντάφι, είναι σε μια ειδική αποστολή για τον ηγέτη της Λιβύης, που παίζει τελευταία χαρτιά του για να επανακτήσει τον έλεγχο της χώρας. Ο Καντάφ- Εντάμ είναι προς το  παρόν στην Αίγυπτο και  μοιράζει μετρητά της τάξης των 500 εκ ευρώ, με την ελπίδα να πείσει τους κατοίκους στα σύνορα να βοηθήσουν να συνθλιβεί η εξέγερση στα ανατολικά, στις περιοχές Βεγγάζης, Τομπρούκ Μισουράτα.
Οι Αιγύπτιοι -στα βορειοδυτικά της χώρας- βρίσκονται κοντά σε φυλές στην ανατολική Λιβύη και  συμπληρώνουν τα προς το ζην από τη διασυνοριακή κυκλοφορία, ενώ συχνά εμφανίζονται και ένοπλοι κοντά στην κεντρική λεωφόρο που διατρέχει το βόρειο παραθαλάσσιο άκρο της Αφρικής.
Όμως, η επιχείρηση αυτή  μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά αβέβαιη. Κατ’ αρχήν απουσιάζει πλέον από την Αίγυπτο ο φίλος του λίβυου ηγέτη Μουμπάρακ, αλλά και δύο εκατομμύρια πολίτες ,Αιγυπτιακής ενθικότητας  κατοικούν στη Λιβύη (από έναν πληθυσμό 6,5 εκατομμύρια) και μεγάλο μέρος τους ανήκει στους εξεγερμένους διαδηλωτές, ιδιαίτερα στο ανατολικό τμήμα. Η αποστολή Καντάφ-Εντάμ, είναι να στραγγαλίσει την πρώτη “ανεξάρτητη κυβέρνηση» που διαμορφώνεται στη Βεγγάζη στη εκεί βάση του στρατού. Οι αξιωματικοί της Βεγγάζης που προσχώρησαν  στους «αντάρτες»  διαμόρφωσαν ένα “στρατιωτικό συμβούλιο” για να διοικεί την πόλη και τα περίχωρά της, ενώ ο τοπικός πληθυσμός παραμένει σε επαγρύπνηση.  Δικαστές και δικηγόροι μαζί με πλήθος μκόσμου βρίσκονται πάντα γύρω από τα δικαστήρια σε κατάσταση επαγρύπνησης.
Φοβούμενη μια ξένη αεροπορική επίθεση στην περιοχή της Κυρηναϊκής,  ο Καντάφι  έχει καταστρέψει μέχρι και το διάδρομο του αεροδρομίου της Βεγγάζης. Εν τω μεταξύ, χρησιμοποιεί το αεροδρόμιο Sehba στη νότια Λιβύη που αποτελεί  και το τελευταίο προπύργιο των φυλών πουστηρίζουν τον Καντάφι. Από εκεί μεταφέρει τους αφρικανούς μισθοφόρους του, μαζί με τις προμήθειες και πυρομαχικά με τα αεροσκάφη της AfriqiyahAirways , της οποίας γενικός διευθυντής, Ραμάχ Ετίρ, υπέβαλε την παραίτησή του.
Ο ρόλος των ξένων
Αν και η εξέγερση ξεκίνησε, όπως και στις υπόλοιπες αραβικές χώρες από νεανικά κινήματα ή επιστήμονες, στην περίπτωση της Λιβυής πολλές πλέον πληροφορίες δείχνουν ότι έχουμε ανάμειξη ξένων υπηρεσιών. Μια από τις πρώτες παρατηρήσεις είναι πως βρέθηκαν και μοιράστηκαν χιλιάδες σημαίες της Λιβύης (πριν την επανάσταση Καντάφι) στα χέρια των διαδηλωτών σχεδόν σ ολόκληρη την ανατολική Λιβυή αλλά και ανάμεσα στους διαδηλωτές Λίβυους σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Μια δεύτερη υπόθεση, που υποστηρίζει την άποψη για δράση ξένων είναι το γεγονός ότι οι φρουρές στην ανατολική Λιβύη, έδρασαν ομοιόμορφα, στηρίζοντας τους εξεγερμένους χωρίς να έχουν έλθει εμφανώς σε επαφή μεταξύ τους. Το γεγονός επίσης ότι απέτυχε η προσπάθεια του Καντάφ-Εντάμ να εξαγοράσει τους αιγύπτιους των συνόιρων, καθώς είναι γνωστό πως για πολύ μικρότερα ποσά θα έκαναν ο,τιδήποτε δείχνει πως κάποιοι τον είχαν προλάβει.
Η απομάκρυνη των κινέζων
Η χθεσινή και συνεχιζόμενη απομακρυνση των κινέζων εργαζόμενων από τη Λιβυή, που γίνεται με βλαση σχεδιασμό από το Πεκίνο και προβλέπει την μεταφορά τους σταδιακά πίσω στη χώρα τους αντίκειται στις όποιες αντίστοιχες καταστάσεις αντιμετώπισε ως τώρα η χώρα αυτή.
Η Κίνα η οποία διέθετε το μεγαλύτερο, κατά πολύ, όγκο ξένων εργαζομένων στο έδαφος της Λιβυής αλλά και ένα εξαιρετικά ισχυρό και εκτεταμένο δίκτυο πληροφοριών σύμφωνα με γαλλικά και ιταλικά ιδιωτικά κέντρα πληροφόρησης, δεν τους μετέφερε απλά εκτός της χώρας για ένα μικρό διάστημα ως ότου κωπάσει η εξέγερση, αλλά τους στέλνει οριστικά πίσω. Αυτό σημαίνει πως γνωρίζει ότι ο μελλοντικός σχεδιασμός που έχει γίνει από άλλες χώρες, δεν θα επιτρέψει την παραμονή στη χώρα αυτού του σημαντικού αριθμού κινέζων εργαζομένων. Κι αυτό επίσης ενισχύει την άποψη ότι έχουμε σε εξέλιξη σχέδιο ανατροπής του Καντάφι ή της διαίρεσης της χώρας, που εφαρμόστηκε εκμεταλλευόμενο την λαϊκή εξέγερση.
Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης