Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Τα... κοράκια της κρίσης

ΠΟΥΛΑΝΕ ΣΕ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΗ ΤΙΜΗ ΚΑΤΑΣΧΕΜΕΝΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΣΕ "ΔΙΚΟΥΣ" ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.

Σε τιμή ευκαιρίας πωλούνται ακίνητα, τα οποία υπάρχουν στα χαρτοφυλάκια τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ακίνητα πωλούνται σε πραγματικές τιμές ευκαιρίας και δίνονται μόνο σε καλούς πελάτες.

Δεν είναι λίγες οι καταγγελίες εκείνων που λένε πως το ακίνητό τους κατασχέθηκε από την τράπεζα και αντί να βγει σε πλειστηριασμό, το προσέφεραν έναντι εξευτελιστικής τιμής σε καλούς πελάτες, ή σε πελάτες άλλων τραπεζών, προκειμένου να τους προσελκύσουν.

Η στρατηγική των τραπεζών είναι απλή. Εντοπίζουν «καλούς» πελάτες με αρκετές καταθέσεις, οι οποίοι δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα φερεγγυότητας στις συναλλαγές τους, και τους προσφέρουν σπίτια, προερχόμενα κυρίως από κατασχέσεις, σε τιμή κατά πολύ χαμηλότερη από την αξία του.

«Στόχο» των τραπεζών αποτελούν επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν τις καταθέσεις τους σε άλλη τράπεζα. Εν συνεχεία, τους ζητούν να μεταφέρουν σ’ αυτούς τον λογαριασμό τους, τους χορηγούν στεγαστικά με ευνοϊκό επιτόκιο και τους προσφέρουν σε εξαιρετικές τιμές κάποιο από τα ακίνητα που διαθέτουν.
Η συγκεκριμένη στρατηγική των τραπεζών, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, είναι πολύ πιθανό να επεκταθεί μέσα τους επόμενους μήνες, προκειμένου οι τράπεζες να «κουνήσουν» την «στατική» αγορά ακινήτων. Δεδομένο, όμως, πρέπει να θεωρείται το γεγονός πως τα τραπεζικά ιδρύματα με αυτόν τον τρόπο έχουν πολλαπλά οφέλη.

Από τη μία αυξάνουν την πελατεία τους, και από την άλλη επιβραβεύουν τους δικούς τους καλούς πελάτες.

Όπως είναι φυσικό, η οικονομική κρίση είχε ως αποτέλεσμα τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών να έχουν γεμίσει με κατασχεμένα ακίνητα. Από την πλευρά τους, οι τράπεζες επιθυμούν να τα πουλήσουν αντί να τα βγάλουν στο σφυρί σε πλειστηριασμούς. Έτσι, σε μία περίοδο κτηματομεσιτικής ύφεσης, καταφέρνουν να διαθέτουν ακίνητα και παράλληλα να αδειάζουν το χαρτοφυλάκιό τους.

Με την στρατηγική αυτή, τράπεζα κατάφερε να πουλήσει έναντι 200.000 ευρώ, ένα ακίνητο ελαφρώς μεταχειρισμένο, που νεόδμητο είχε περίπου την διπλάσια αξία.

Με βάση τις πληροφορίες που λένε πως στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένονται νέες κατασχέσεις σπιτιών, οι τράπεζες θέλουν να πουλήσουν όσο περισσότερα ακίνητα μπορούν, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν ακόμη μία υποχώρηση των τιμών, γεγονός που θα μείωνε και την αξία του χαρτοφυλακίου τους.
http://www.newsday.gr/article/29639/ta-korakia-tes-krises
Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης